RSS

Pantrarna har intagit Malmö

tis, Nov 27, 2012

Aktiviteter, Skåne

Den 20 november anordnade Malmös Socialistförening och Rosengårds Folkets Hus en föreläsning med förortsinitiativet Pantrarna – för upprustning av förorten. Föreläsningen, som samlade cirka 50 åhörare, var en del i Pantrarnas malmöturné där fjorton pantrar hade tagit sig ner från Göteborg med avsikt att starta Pantrarna även i Malmö.

Foto: nyttarbetarparti.se

Kvällen inleddes med visning av Anders Morris Rundberg och Leo Palmeståls dokumentär om Pantrarna, ”Behandla inte oss som djur”, där vi får följa Pantrarnas historia sedan starten i februari 2011. Dokumentären i sig är en unik skildring av ett tyvärr allt för ovanligt inslag i samhällsklimatet. Pantrarnas medlemmar visar i dokumentären upp en träffande självsäkerhet och klassanalys som tillsammans med ett starkt engagemang fått den lokalt förankrade kampen, för bland annat en fritidsgård i hemförorten Biskopsgården, att utvidgas. En kamp för välfärd och upprustning, med social rättvisa som mål, utkristalliseras. Vi får följa snabba aktioner och mobiliseringar, stormandet av politiska sammanträden, samt medlemmarnas analys över sin och de unga i förorternas situation.

Efter filmens slut och ett kort skådespel om Pantrarnas möte med den legendariska Bobby Seale, aktivist och medgrundare till Svarta Pantrarna i USA, från vilka Pantrarna – för upprustning av förorten hämtat inspiration, fortsatte kvällen med föreläsning om tiden från filmandets slut fram till idag. Pantrarna redogjorde bland annat för deras kamp mot svartmålningen från media av Biskopsgården, manifestation mot ökad otrygghet i området och, vilket kanske drog till sig flest öron, Pantrarnas erfarenheter av mötet med Bobby Seale.

Foto: nyttarbetarparti.se

Pantrarnas turné i Malmö fortsatte den 21 och 22 november och efter sista föreläsningen hölls ett möte för intresserade av Pantrarnas uppstart i Malmö. Intresset för Pantrarna i Malmö är stort och det finns alla förutsättningar för att något liknande som vuxit fram i Göteborg även kan gro här.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER