RSS

Erik Åslund – Första maj 2013

sön, maj 5, 2013

Norrland, Tal

Detta tal hann aldrig hållas av Erik Åslund, ordförande Sundsvalls Socialistförening pga. tekniskt strul vid första majfirandet och utlöpande tillstånd.

Kära sundsvallsbor och ärade kamrater!
Återigen står vi här tillsammans på 1:a maj, arbetarnas dag. Återigen står vi här med värk i våra hjärtan och växande oron över att något är sjukt i vårt samhälle. För länge har vi skådat mörkret vid horisonten utan att verkligen inse dess verkan.

Alltför länge har vi stilla tigit och tystlåtet accepterat den kraftiga försämringen och den brutala nedmonteringen av välfärden Sverige.
Medan våra kamrater har blivit utförsäkrade och uppsagda i hundratusentals, medan våra kamrater har blivit utbytta mot bemanningsföretagens dagelöneslavar och själva blivit reducerade till timanställda, har vi stått och funderat över om vi skall stå på höger eller vänster ben, men den tiden är slut.
Vi kan inte längre tveka inför valet över vad som är rätt eller fel. En politik som enbart gynnar en styrande elit och dess knähundar är och kommer alltid att vara en arbetarklassfientlig politik.

Enade vänstertåget i Sundsvall 2013. Foto: nyttarbetarparti.se

Flertalets välfärd går alltid före fåtalets berikning. Det är vi tillsammans, arbetarklassen, som bär detta samhälle. Vi är de riktiga samhällsbärarna. Utan oss stannar fabrikerna, bussarna, sjukhusen, hela transportnätet faller samman, deras sopptunnor överfylls och deras magar går tomma. Utan det arbete vi alla gör varje dag, upphör hela samhället att fungera! Detta är lika sant som att Reinfeldt inget hår har och Borg har för mycket.

Vi står inför ett vägval kamrater, till och med ett livsval i sanningens namn. Är vi verkligen på rätt väg? Är detta en kommun och ett samhälle som vi vill ha? Är vi stolta över de människor som sitter i kommunhuset, dom som säger att de representera oss, att de vill vårt bästa? Men samtidigt vet vi att detta är långt ifrån sanningen. Känner vi oss inte ärligt talat svikna och bedragna av dessa lögnare? Känner vi oss inte jävligt förbannade?

För vi vet att det är en samling folkvalda människor som verkligen borde har vår kommun och dess invånares bästa som sin främsta hjärtefråga, men det har de inte, de är inte ens i närheten av att ha det. För de bedriver en människofientlig oansvarig politik. En politik som oavsett parti alltid enbart går ut på att år efter år skära ner på verksamheter som redan blöder kraftigt.

Nu ska man återigen skära ner på vår gemensamma äldreomsorg, en omsorg som redan under flera års tid har ”sparat in” över 1miljon i veckan åt sin huvudman, Sundsvalls kommun. En omsorg och verksamhet som redan går på knäna skall tvingas krypa! Likt ringar på vattnet kommer detta beslut få övergripande konsekvenser för denna kommun. Antalet sjuka och sönderslitna vårdanställda, äldre sjuka människor som inte får den vård och omsorg de förtjänar och förväntar sig, en bristande och tidspressad arbetsmiljö, ett större tryck på alla anhörigvårdare, alla dess saker och många fler kommer öka markant.

Detta vet dem, tvivla aldrig på detta, alla från Peder Björk till den nyvalde kejsaren utan kläder, Jörgen Berglund. Dom vet, sanna mina ord men ändå skall man beskära blommor med motorsåg. Ändå flyr de från sitt ansvar likt en rattfull smiter från en olycka med ett liv på sitt samvete. De flyr från sitt ansvar när de hävdar att det är verksamheten som kostar för mycket pengar.

Ska vården och omsorgen av våra äldre och sjuka medmänniskor inte få kosta pengar, undrar jag då. Våra äldres liv, är det bättre nu när ålderdomshemmen heter Carema, Capio och Aleris? När valfrihet handlar om ett dåligt val eller ett sämre? Har vården blivit bättre, nu när arbetarna slits itu och sönder? När vården skall bedrivas som en affärsverksamhet och vara lönsam?

Är det bättre nu, med Apotek och Medstop, när medicinen ändå kostar lika mycket på alla apotek jag besöker? Är det bättre nu när elverket blev E.ON och tusen andra elbolag, när vi kan sluka låtsasprisvärda elpriser och välja mikro-ören? Är det bättre nu när SJ är Norrtåg och Tågkompaniet och jag kan välja tåg men inte räls? Eller åker jag exakt samma sträcka på typ exakt samma tid som förut?
Mår våra barn bättre nu, när skolkuratorn är en konsultkurator och maten upphandlas till lägsta pris? När de ska välja skolbyggnad, veta inriktning och betygsättas under nästan hela sin barndom? Läser och skriver barnen bättre? Är deras kunskap större? Eller är det inte så nu när man har styckat det statliga monopolen, vägt dem, mätt dem och sen reat ut över disk, är det inte så att det har skapat ett samhälle som endast kan kallas bra för den med högst position i pyramiden och med den fetaste plånboken?
De har raderat ut möjligheter till lika villkor. De har gallrat ut arbetarklassens barn. Detta sker i hela landet och i vår kommun. I cirkustältet som kallas kommunhuset sitter de och rear ut vår kommun, bit för bit. Är det inte dags att sätta ner foten en gång för alla, att höja våra röster mot de som inte längre bryr sig? Är det inte på tiden att vi visar att det är vi och inte de höga cheferna eller de hånfulla politikerna som är oumbärliga?

Varje människa, varje arbetare bär hela samhället på sina axlar. Det är dags att ta tillbaka det som är vårt. Vi måste kräva det vi har rätt till. En i grunden god och likvärdig vård och undervisning för samhällets alla äldre och unga, en kommun som tjänar sina medborgare och inte privata vårdbolags redan feta plånböcker. Ett samhället som är till för oss, arbetarklassen.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER