RSS

Uppmärksammande av arbetsplatsolyckor

lör, Feb 15, 2014

Aktiviteter, Östergötland

Söndagen 9/2 anordnades i Linköping en ljuständning för att uppmärksamma arbetsplatsolyckor med dödlig utgång. På sex år har 19 personer dött på sitt arbete i Östergötland.Senast i början av året omkom en byggnadsarbetare genom att bli klämd under ett gjutblock. Manifestationen vände sig mot att någon alls ska vara tvungen att sätta livet till på jobbet, och särskilt inte på grund av stress, slarv eller bristande säkerhet.

Axel Gruvaeus håller tal. Foto: nyttarbetarparti.se

Manifestationen inleddes med ett anförande av Akiko Ahlstrand, ordförande för Ung Vänster i Linköping. Efter inledningen hölls en tyst minut för alla förolyckade, vart på ordet lämnades över till Axel Gruvaeus , från Linköpings Socialistförening för en kort apell:

Det ska löna sig att jobba är mantrat som Alliansen nu har drivit genom de senaste tio tolv åren. Mer i plånboken för de som jobbar, och hårdare tag mot bidragsparasiter. På det viset har ledorden för deras arbetsmarknadspolitik låtit.

Men hur har det blivit? Lönar det sig att gå till jobbet mer än vad det gjorde förut?

Frågan om att det är mer ”värt” att gå till jobbet måste ställas i relation till att Alliansens tillsammans med SD minskat anslagen till Arbetsmiljöverket samt i praktiken avkriminaliserat arbetsmiljöbrott.

Det är med andra ord farligare att gå till jobbet nu, arbetsmiljöarbetet har försämrats och arbetsköparna behöver inte längre vara rädda för att köra över Arbetsmiljölagen. Vad man däremot gjort är som sagt att det blivit svårt och förnedrande att vara sjuk eller arbetslös.

Resonemanget kring ”motivation för arbete” som Alliansen för håller inte historiskt sett. När vi hade 90 % i a-kassa och sjukförsäkring hade vi också full sysselsättning (runt 3 % arbetslöshet). Bakom de för den okunnige till synes logiska argumenten döljer sig således den gamla brukspatronsmoralen. Att vi, du och jag och alla andra som är den svenska arbetarklassen skall vara glad och tacksamma för det jobb vi har.

Vi skall slita i gaser och damm, gärna dö eller bli skadade på jobbet, och förakta de som står under oss – de arbetslösa och sjuka. Detta är 1800-talets och det tidiga 1900-talets överklassmoral.

Samtidigt som man skurit ner kontroll och forskning på arbetsmiljön har man ökat stressen, slitaget och hetsen på arbetet. Genom bemanningsföretag eller nedskärningar har resultatet blivit det samma. Mindre respekt och hänsyn till de arbetande. Ändå ska vi vara glada om vi har ett jobb, tindra med ögonen åt den “extra tusenlappen”. Har vi inget jobb ska vi skylla oss själva, även att vi har en välfärd i förfall, en infrastruktur i behov av upprustning och bostäder som behöver byggas.

Det hänger i hop.

Borgarpartierna och den klass de företräder driver en politik i sina intressen, och de intressena är fientliga mot oss alla som måste sälja vår arbetskraft. Fientlig både mot våra ekonomiska intressen, men också som vi konstaterar här idag, fientlig mot våra liv.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER