RSS

Jacob Hoffsten – Därför är fascismen ett hot att ta på allvar (video)

lör, mar 15, 2014

Politik, Tal, Västervik

Tal hållet av Jacob Hoffsten, Västerviks Socialistförening lördagen den 15e mars 2014 på Spötorget i Västervik. Talet hölls vid ett antifascitiskt möte inför 50 deltagare.

Förra lördagen var det internationella kvinnodagen och i Malmö hölls en demonstration mot kvinnovåld. På vägen från denna demonstration attackerades en grupp människor som demonstrerat av beväpnade fascister. Fascisterna knivskar och misshandlade 2 män och 2 kvinnor svårt, en person vårdas fortfarande med livshotande skador.

Vi som står här idag gör det för att visa vår solidaritet med de sårade och för att markera mot den växande fascismen.

Det avskyvärda dådet i Malmö kommer några få månader efter att en antirasistisk demonstration i Kärrtorp angreps av ett trettiotal fascister beväpnade med slagträn och flaskor. Dessa händelser är inga isolerade undantagsfall.  Det vi ser sker i en samtid där fascister vinner framgång över hela Europa, så kallade främlingsfientliga partier sitter folkvalda i de flesta länder, Sverige är inget undantag. I länder som Grekland och Ukraina är beväpnade fascistiska grupperingar en del av den politiska vardagen. De kostymklädda sverigedemokraterna och de knivsvingande nazisterna i Malmö är en del av samma utvecklig.

Vad beror denna eskalering av högerextremismen på?

Vi lever idag i ett samhälle statt i förfall. Fattigdom och misär breder ut sig bland folket. Våra barn går i allt sämre skolor och omsorgen om våra äldre har för länge sedan passerat gränsen för att få kallas värdig. Massarbetslösheten växer sig fast och ställda inför detta hårdnande samhälle söker människor svar på varför det har blivit såhär.

Jacob Hoffsten håller tal. Foto: Jessica Jansson.

Samtliga partier från höger till vänster har varit med och monterat ned den allmänna välfärden och genomfört stora skattesänkningar för de rika. De upprepar sitt mantra om att vi inte har råd med välfärd. De misslyckas med att minska arbetslösheten. De misslyckas med att erbjuda en trovärdig motivering för försämringarna av det som en gång var en välfärdsstat.

Det är i detta sammanhang fascisterna träder fram. De erkänner att samhället är fyllt av missförhållanden och kommer med en förklaring på varför. De skyller alltsammans på invandringen.

De vill slå split mellan oss arbetande, arbetslösa, studerande och pensionärer som utgör arbetarklassen. De vill få oss att tro att vi har skilda intressen beroende på varifrån vi kommer. De vill få oss att tro att orsaken till hushållskassans skralhet och nedskärningarna i välfärden står att finna i invandringen.

Vi får aldrig låtas oss luras av deras falska förklaringsmodell. Vi måste förstå att samhällsproblemen beror på att vi lever i ett instabilt ekonomiskt system, där den rika eliten har berikat sig i samma takt som vi, såväl infödda svenskar som invandrare, tvingats dela på allt mindre.

Om vi vill bryta utvecklingen måste vi förstå att vi nu är tvungna att agera.

När politikerna skär ner på vård, skola och omsorg måste vi resa krav på att istället upprusta dessa sektorer. Dels för att en fungerande välfärd är vår rättighet, dels för att det enda säkra sättet att bekämpa arbetslösheten är att anställa människor i offentlig sektor.

När våra löner sänks och våra arbetsvillkor försämras måste vi organisera oss fackligt och gemensamt försvara oss – tillsammans, arbetande och arbetslösa, svenskar och invandrare, vi sitter alla i samma båt, vi lider alla under samma orättvisor.

Sist men inte minst måste vi med alla medel göra motstånd när våldsamma fascister attackerar våra demokratiska rättigheter att organisera oss och yttra vår åsikt Ett bättre samhälle är möjligt men ingenting förändras av sig själv, vi måste kämpa.Vi har att välja mellan att göra detta eller att låta fascismen växa och skörda nya offer.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER