RSS

Våren för Stockholms Socialistklubb!

tis, mar 25, 2014

Politik

I huvudstaden planerar Stockholms Socialistklubb följande aktiviteter under våren! Under stundande vår fokuserar vi mycket av våra krafter på bildningsarbete. Är du intresserad av att kontakta oss, så gör du det på följande mailadress: stockholm@nyttarbetarparti.se

Rebecca Hybbinette. Foto: nyttarbetarparti.se

Studiecirkel
Det drar igång en studiecirkel om ”Kvinnorörelsens utveckling i Sverige!”. Första träffen blir 27:e mars kl 18:00 i lokalen vid Fridhemsplan, Inedalsgatan 11. Cirkelledare är Rebecca Hybbinette och Gustav Nyberg. Cirkeln är tänkt att hållas vid cirka 10 tillfällen och innehållet går givetvis att påverka genom deltagarnas inflytande.

Föreläsning med Malcolm Kyeyune
Sedan Sovjetunionens fall har det talats en hel del om behovet att ”göra upp med historien” – att be om ursäkt för (och ta avstånd från) både Sovjetunionens förbrytelser men kanske mer generellt också hela dess existens. Efter krisen 2008 har dock ett faktum framträtt allt tydligare med tiden: Efter att vänstern storstädat garderoben i ett försök att bli av med gamla skelett och laster, så gapar denna garderob numera nästan helt tom. Borta är idag inte bara misstagen och övertrampen utan också den praktiska viljan att realisera en helt annan värld; en värld som inte enbart förkroppsligar det som filosofen Slavoj Zizek skulle kalla för ”kapitalism med ett mänskligt ansikte”.

Föreläsningen ”Och samfälld skall vår räddning bli” är ett försök att kasta ljus på en av de mest skadliga tendenserna inom vänstern idag – nämligen vanan att moralisera samhällsproblem och på så sätt sorterna in mänskligheten i ”bra” och ”dåliga” människor. Här talar vi om en sorts omvänd essentialism: rasism blir ett fenomen som mer eller mindre förklaras genom att vissa människor är rasister, och diskussionen centrerar mer och mer kring vilka människor som vi bör kalla rasister snarare än vilka beteenden som vi bör kalla rasistiska (beteenden går ju som bekant att ändra).
Här talar vi inte om avlägsna och teoretiska frågor som inte har något att göra med politiken ute i verkligheten, tvärtom. I en tid där SD, SvP och Svoboda mer och mer fångar uppmärksamheten och den politiska initiativkraften med sitt budskap om att ”alla ska med” (så länge de är ”rätt” sorts ”ras” eller kultur, d.vs.) så är kanske hög tid för vänstern att åter börja fundera på om det inte är dags att börja ta sina gamla kampsånger på allvar…

Lördagen den 26:e april kl 14:00 gästar Malcolm Kyeyune, skribent på bloggen tinkzorg.wordpress.com, Stockholms Socialistklubb vid lokalen vid Fridhemsplan, Inedalsgatan 11. Malcolm är förutom en aktiv bloggare även aktiv inom Ung Vänster Uppsala Län.

Väl mött!
Med vänliga hälsningar
Stockholms Socialistklubb

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER