RSS

Torgmöte andra maj – för allas rätt till arbete och välfärd

tor, maj 8, 2014

Aktiviteter, Västervik

Fredagen den andra maj besökte Sverigedemokraternas Jimmie Åkessson Västervik. Inför en publik till större del bestående av poliser höll Åkesson ett kortare tal på Spötorget. Samtidigt som detta anordnade Socialisterna tillsammans med Vänsterpartiet och Kommunal en bit bort ett eget torgmöte, under parollen ” för allas rätt till arbete och välfärd”. Mötet som blev mycket lyckat lockade minst ett 200-tal deltagare, som aktivt ville visa att de tog avstånd från Sverigedemokraternas politik och samtidigt visa på en enhet i arbetarrörelsen.

Mötesdeltagare i kvällssolen. Foto: nyttarbetarparti.se

Inledde mötet gjorde Socialisternas Johannes Regell med att tala bland annat om hur arbetarrörelsen måste stå enad och ha en tydlig agenda gällande de samhällsproblem som göder nationalismen.

Johannes Regell, ordförande Västerviks Socialistförening. Foto: nyttarbetarparti.se

Vi i arbetarrörelsen har alltid slagits för allas rätt till arbete! Sverigedemokraterna har förvandlat detta till en invandringsfråga. Vi i arbetarrörelsen har alltid slagits för allas rätt till bostad! Sverigedemokraterna har gjort även detta till en invandringsfråga. Vi i arbetarrörelsen har alltid slagits för allas rätt till välfärd! Ja, gissa vad Sverigedemokraterna har gjort av välfärdsfrågan? En invandringsfråga. Pensioner, sjukvård, äldreomsorg, skola, rättssystem, ja allting som rör hur vi lever och hur vi mår – det har blivit invandringsfrågor. Det här är ett mycket galant trick. Och det jag vill säga till er kamrater, det är att vi – oavsett vad vi kallar oss eller vilka partier vi är med i – vi som finns i vänstern och arbetarrörelsen som önskar ett jämlikt samhälle utan klassklyftor, ojämlikhet och förtryck. Vi måste vara på det klara med att vi måste ha en tydlig agenda, vi måste ha en egen agenda. Vi måste ha svar på samhällsproblemen som göder fascister, nationalister, och en mängd fruktansvärt vidriga politiska rörelser idag.

Fler och fler deltagare – allt från barn till pensionärer – anslöt sig under mötets gång. Det bjöds på kaffe och bullar och stämningen var god på Stora torget. Både rörelsebandet Cirkelkamraterna och Dimpker brothers var på plats för att underhålla mötesdeltagarna med sin musik.

Larita Wigander, ordförande Kommunals sektion för Hälso- och sjukvård. Foto: nyttarbetarparti.se

Larita Wigander var på plats och talade i egenskap av facklig företrädare för Kommunal.

En anledning till att jag står här i dag, är att tala om att Sverigedemokraterna, de är ett hot mot Sveriges löntagare. Sverigedemokraterna har gått från att vara ett litet parti med tydlig koppling till rasistiska rörelser, till att vara en vågmästare i riksdagen. Vad partiet tycker i fråga om migration är tydligt: Inget samhällsproblem är för litet för att skyllas på invandringen. Vid en närmare titt på hur partiet har röstat i viktiga frågor som rör stora löntagargrupper, syns ett tydligt mönster. Sverigedemokraterna är den borgerliga alliansens stödparti. I nio av tio fall röstar partiet tillsammans med den borgerliga regeringen. Utan Sverigedemokraternas stöd hade Fredrik Reinfeldt haft svårt att regera.

Även Vänsterpartiets Leif Svensson talade till mötesdeltagarna. Foto: nyttarbetarparti.se

Jimmie Åkesson intervjuad på torget i gatuteater. Foto: nyttarbetarparti.se

Framåt slutet av mötet gick tonen för en stund från allvarlig till mer munter, då Socialisternas Jacob Hoffsten till publikens stora förtjusning dök upp utklädd till Jimmie Åkesson. En gatuteater tog plats där Åkesson-kopian debatterade med Socialisternas Marcus Jansson. Debatten lockade till många skratt samtidigt som den tydligt belyste hur Sverigedemokraterna i kampen om makten och fördelningen av samhällets resurser – inte står på de arbetande och arbetslösas sida.

Anna Lagerman avslutade mötet med att läsa en dikt författad av Anders Hybbinette. Foto: nyttarbetarparti.se

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER