RSS

Staten plundrar a-kassan – 93 miljarder från 2007-2014 – Dan Persson

Tidningen Vision nr 10 berättar om arbetslöshetsförsäkringen som försämrats för de arbetslösa samtidigt som staten, sedan 2007, gått med ett fett överskott under de senaste sju åren med 93 miljarder.

Eva Nordmark TCO:s ordförande sade på ett seminarium om a-kassan, att staten fått en kassako samt att pengarna används till annat än vad som är avsikten med en arbetslöshetsförsäkring.

A-kassans ersättning har halkat efter lönerna under lång tid. Dessutom har taket i ersättningen inte höjts på tio år vilket ger som högst 14 960 kr/mån före skatt, det vill säga 10 400 kr rent. Samtidigt med dessa ersättningar har endast hälften av de arbetslösa rätt till a-kassa, av arbetslösa ungdomar är bara 17 procent berättigade till ersättning.

Sammanbrottet för arbetslöshetsförsäkringen har medfört att kommunernas ekonomi belastas extremt, eftersom ansökningar om försörjningsstöd ökat enormt.

-Vi behöver en arbetslöshetsförsäkring värd namnet så att människor som blir arbetslösa inte hamnar i försörjningsstöd, sade Annika Strandell ordförande för Vision.

Dan Persson,
Visby,
juni 2014

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER