RSS

Känslans politik – Mattias Gradin

Vad är socialismen egentligen? Den är rent krasst en politisk åskådning som vill ena arbetarklassen för att skapa en rättvis fördelning av jordens resurser. Men socialismen när den är som bäst är även någonting mycket mer, något som jag aldrig tror att politiker eller ledarskribenter på högerkanten kan förstå. Att organisera sig politiskt är ett botemedel mot det destruktiva inom en, den apati man känner inför det här samhällets mässande att allt är evigt och inget annat än detta är möjligt.

Foto: nyttarbetarparti.se

Socialismen är hopp när allt svartnar i oktobermörkret på väg till jobbet. Den är vreden i ditt hjärta efter ännu en varselvåg, ännu en nedskärning av det som borde vara vårt. Den är gemenskapen i ögonen hos din arbetskamrat som säger ”nej det borde inte få vara så här, vi borde säga ifrån”. Det är där allting börjar, i känslorna som vi delar med varandra.

Själva förutsättningen för radikalt tänkande är känslor, känslan av orättvisa, att något inte är som det borde vara. Därför är dagens samhälle så präglat av alla försök att döda känslan, kräva logik framför kännande, det goda samtalet jämlika emellan. I en värld utan idéer är det just idéer som vi ska jämföra och debattera om, trots att gradskillnaden mellan sossar och moderater i dagens Sverige ofta är hårfin. I liberalernas värld är politik att fritt välja olika åsikter och sedan genom att tala med varandra försöka få den andre att ändra sig. Men åsikter är inte något vi endast väljer av en slump, vi finner dem som ett svar på något inom oss. Tankar om valfrihet är värdelösa på en ort utan vårdcentral eller tandläkare, utbrändheten hos en anhörig gör deras hyllande av arbetet till något främmande. Istället söker vi efter något annat, som förklarar varför världen ser ut som den gör, berättar hur den kanske kan förändras till det bättre.

Socialismen är vår epoks uppror mot det rådande, arbetarklassens kamp satt i ett större perspektiv. Vår rörelse baseras självklart inte endast på känslor, men jag tror att de fyller en viktig funktion. Författaren och debattören Nina Björk sade i en krönika i Godmorgon Världen! i P1 att ”Ibland är känslor något slags bärande balkar för nån slags anständighet”. Jag tror att politiken börjar där vi känner att gränsen för vad som är anständigt är nådd, den är socialismens gnista. En tanke som blir flera tankar, som tillslut blir en rörelse.

Mattias Gradin,
Sundsvall,
juni 2014

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER