RSS

Kampen mot reaktionära Islamiska Staten (IS) – Dan Persson och Behzad Barkhodaee

Islamiska staten (IS) har arabiskt ursprung och utvecklades ur ”al-Qaida i Irak”, de stred inte mot de amerikanska inkräktarna, utan mot irakiska shiiter. Alltså två reaktionära grupperingar inom islam som stått mot varandra för att få mer inflytande och makt i området. Sedan 35 år bakåt i tid har omvärlden bevittnat hur den islamiska regimen i Iran förtyckt, fängslat, torterat, avrättat, stenat och visat samma reaktionära syn på kvinnor som IS. Vi har sett hur talebaner gjort samma omänskliga handlingar mot det afganska folket. De här reaktionära religiösa staterna och krafterna är en produkt av amerikanska imperialismen samt övriga kapitalistiska krafter i området för att kunna härska över sina politiska och ekonomiska intressen.

Islamiska staten har spridit skräck genom att avrätta alla som inte vill underordna.

Än en gång har de imperialistiska staterna och deras internationella organisationer (så kallade mänskliga organisationer) blivit avslöjade och visat sitt rätta ansikte. De har lämnat människorna i Kobane helt ensamma. Däremot har det organiserats hundratals demonstrationer och prostester från folket i olika länder och visat på olika sätt solidariserat med de kämpande i Kobane.

Folket i Kobane kämpar för rättvisa och ett jämlikt mänskligt samhälle där kvinnor och män har en folklig delaktighet och gemensam planering. Detta står sig starkt mot de reaktionära islamisternas värderingar, tänkande och handlingar. Kvinnor och män i Kobane kämpar hand i hand för ett mänskligt samhälle mot all sort religiösa vidskepelser. Deras kamp handlar inte om en nation – om kurdfråga – utan det är en kamp för ett fritt mänskligt samhälle.

Kvinnor organiserade i YPJ.

IS försöker tvinga på sitt bakåtsträvande, islamistiska terrorstyre på staden Kobane med 160 000 invånare, en gränsstad mellan Syrien och Turkiet. Staden har en strategisk betydelse för IS för att kontrollera gränsövergångarna och få bättre tillgång till finansiellt och militärt stöd från Turkiet.

På nyheterna visas bilder av den turkiska armén som står uppradade med sina stridsvagnar, utan att göra mer än att låta IS soldater gå över gränsen och hämta ammunition, mediciner etc. Dock gäller inte samma regler för kurdiska PYD (syriska motsvarigheten till PKK), de får inte ens köpa vapen och ammunition, vilket har bestämts av den turkiska regeringen i Ankara. Den 13 oktober bombade turkiskt stridsflyg PKKs positioner sydöst om Diyarbakir, medan de inte rört ett finger mot de verkliga barbarerna IS. Sammantaget har självfallet gjort folk ursinniga och de har också tydligt visat det.

YPGkämpar, i förgrunden organisationens flagga.

Turkiet är inte de enda som blåser upp IS även hycklarnationen USA har fingrarna i syltburken. De beslutade i mitten av september att ytterligare pumpade in 500 miljoner dollar till stöd för Syriens islamister. Syftet sägs vara att bekämpa IS. Men i praktiken torde det vara omöjligt att avgöra var pengarna hamnar. I Irak har stupade IS-ledare burit pass som visar att de använt Turkiet som bas. De har gått in som ”vanliga” USA-stödda krigare för att komma ut i Irak som USA-fientliga IS-terrorister. (8dagar.com)

Anledningen till att Kobanes invånare kunnat bjuda IS hårt motstånd är att de enats genom demokratiska stormöten och lokala kommittéer samt viljan till ett jämlikt, rättvist och mänskligt samhälle. Stadens försvar utgörs av män och kvinnor med handeldvapen. Detta oroar hela regionens reaktionära regimer. Kobane utgör ett exempel på en framkomlig väg, detta kan sprida sig.

Det som invånarna i Kobane har uppnått är en lärdom arbetarrörelsen, inte bara i mellanöstern, utan världen över kan dra nytta av deras organisationsförmåga. Stöd kampen mot Islamiska Staten.

Dan Persson,
Visby

Behzad Barkhodaee,
Stockholm,
Oktober 2014

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER