RSS

Allt stöd till Lastbilschaufförerna! – Erik Åslund

Måndagen den 24 november inledde lastbilschaufförer runt om Sverige en protest som kommer vara fram till jul. Droppen som fick bägaren att rinna över för landets yrkeschaufförer var när en chaufför från Makedonien blev friad i tingsrätten i Sundsvall efter att ha blivit stoppad med falskt pass och körkort. Fusket med papper är vanligt förekommande och förutom att det leder till press på lönenivåerna så sätts trafiksäkerheten ur spel.

Yrkestrafiken i Sverige är redan en hårt utsatt bransch med bemanningsföretag och hänsynslösa åkerier som utnyttjar chaufförer från låglöneländer under slavliknande förhållanden. Man räknar idag med att 60 procent av all långtradartrafik i Sverige sker med utländska chaufförer. Med denna friande dom i Sundsvalls tingsrätt sänder man helt enkelt signalen till arbetsköparna att det bara är att köra på.

Lastbilschaufförerna stannar mellan 12:00 – 12:15 och 00:00 – 00:15 varje dag och lägger upp bilder från detta på Facebook och Instagram. Protesten går under namnet #härstannarsverige.

Protesten har spridit sig till våra grannländer Norge, Danmark och Tyskland. Yrkeschaufförerna i dessa länder har samma problem som sina svenska kamrater med utländska bemanningsföretag som utnyttjar arbetare. Detta underlättas av EU:s regler om ”arbetskraftens fria rörlighet” över gränserna.

Svenska villkor och avtal ska gälla i Sverige för alla som jobbar här. Fackföreningarna måste kraftsamla över gränser för att få ett stoppa denna lönedumpning. De protester som startats av chaufförerna själva måste stödjas av fackföreningsrörelsen och utökas till verkliga arbetsnedläggelser. Det långsiktiga målet måste vara att organisera arbetarna i låglöneländerna så de kommer upp till våra lönenivåer.

Upp till kamp för de kollektivavtal som arbetarrörelsen har kämpat i hundra år för att erövra!

Erik Åslund,
Ordförande Sundsvalls Socialistförening
samt ledamot av Socialisternas nationella styrelse

Läs mer:
Öppet brev: Därför stannar vi Sverige

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER