RSS

Charlie Hebdo hade behövts i Sverige! – Matts Nilsson

ons, jan 7, 2015

Texter, Världen runt omkring oss

Åtminstone en sak är tämligen säker efter attentatet mot den franska satirtidningen Charlie Hebdo, i Paris, på onsdagen (7/1-15). Ett attentat som berövade minst 12 människor livet. Jag kommer inte längre att vara i princip ensam om att köpa tidningen i vår lilla pappershandel, La Maison de la Presse, längre. Nu kommer vi bli många och upplagan att öka. Och DET kan väl knappast ha varit dom här mördarnas tanke och avsikt?!

Stéphane ”Charb” Charbonnier en av de mördade tecknarna.

Charlie Hebdo är en mycket rolig satirisk veckotidning som också många som inte förstår franska kan uppskatta och förstå mycket av. Teckningarna är om inte annat så drastiska och burleska att ”budskapet” knappast låter sig missförstås.

Med några kortare uppehåll har tidningen utkommit sedan 1970, och jag följde den långt innan jag förstod franska. Då som nu är det vänsterfolk som ritar, skriver och tecknar i tidningen. Men inte ”vänsterfolk” i den meningen som blivit etablerad i Sverige. Charlie Hebdos ”vänstertänkande” SAKNAR nämligen både tabun, förutfattade meningar eller lojaliter. ALLA, politiker i allmänhet och religioner i synnerhet, brukar i varje nummer få sig till livs en satir som man i princip måste vara hjärndöd för att inte förstå. Om man sedan gillar och skrattar åt den är en helt annan sak…

En av islamister och s.k. ”vänster” ofta spridd version är att Charlie Hebdo är en ”islamofobisk” och islamfientlig tidning. Ingenting kan vara mer missvisande. Ifråga om religioner har katalocismen alltid intagit en absolut särställning i Charle Hebdos ”nyhetsbevakning”. Här har man just aldrig sparat på krutet när det gäller att dra ned brallorna på både påven, kardinalerna, lokala företrädare och – inte minst – religionen som sådan. Just detta förhållningssätt sticker ut, också i franska vänsterkretsar. Charlie Hebdo säger sig förvisso bekänna sig till ”religionsfriheten”, men alla som följt tidningen förstår att den ”friheten” måste vara den mest lättviktiga av alla i deras politiska värld. Som mycket hårdare och bestämdare vårdar och försvarar man arbetarnas, kvinnornas och barnens rättigheter. Men också detta i satirisk form och alltid med glimten i ögat. Mest raljerande och hänsynslösa bliver dom emellertid alltid när man kommentarer sig själva! Då och där kan man emellanåt skratta sig fördärvad.

Charlie Hebdos publicering av de teckningar som Jyllands-Posten publicerade (efter att ha inbjudit ett antal tecknare att ”avbilda profeten Muhammed”) tillhör därför något av den harmlösa skolan som Charlie Hebdo har publicerat. Alla som påstår något annat ljuger, och har aldrig läst Charlie Hebdo.

Charlie Hebdo har dom senaste åren haft en veckoupplaga på mellan 75 – 90 000 ex/vecka. Nu lär den öka ordentligt – trots att tidningen nu förlorat minst fyra av sina bästa och mest galghumoristiska tecknare, av vilka Stéphane Charbonnier – ”Charb” – var outstandning. Satir, Voltaire och Marx var hans livsluft. När får vi en sådan vänster i Sverige?

”Je suis Charlie – moi aussi!”

Matts Nilsson,
vinbonde tillika
Välfärdssocialisternas Frankrike-korrespondent,
januari 2015

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER