RSS

”Min polare är bara ett exempel av många” – Erik Åslund

lör, jan 24, 2015

Krönikor, Norrland, Texter

Jag pratade med en polare i telefonen idag, vi träffas inte så ofta nu för tiden så vi ringer varandra desto mer istället. Ni vet hur det är, man har jobb, familj, flickvän eller pojkvän och fritidsintressen och har helt enkelt inte tid att träffa sina vänner så ofta som man vill.

Erik Åslund håller låda. Foto: nyttarbetarparti.se

Jag jobbar 7-16 och och tränar kampsport på eftermiddagarna, så det försvinner rätt mycket tid av dagen för mig. Han och hans flickvän har separerat och har delad vårdnad på deras två döttrar. Han jobbar på ett äldreboende och har ett schema som jag aldrig kan komma ihåg, han jobbar nämligen förmiddag, eftermiddag, delad tur och helger så det är nästintill omöjligt att komma ihåg vilken dag eller vilken tid han jobbar.

Hans jobb tar löjligt mycket tid av hans vakna tid. På äldreboendet som han jobbar på så har dom ett ”5-veckors”-schema; förutom att dom jobbar vardagar så måste dom jobba två helger på dessa fem veckor. Anledningen till att han ringde just idag var att det hade blivit rätt livat på jobbet. Deras chef hade kommit med ett nytt schema, ett ”6-veckors”-schema. Med det nya schemat ska dom jobba varannan helg istället för två av fem helger som dom hade på det gamla schemat. Anledningen är nämligen att hur dom än vred och vände på det med det förra schemat, så var dom alltid tvungen ta in extra personal på nån av helgerna pga. underbemanning. Dom har nämligen skurit ner på bemanningen från 0,68 till 0,64 och det blev nästan alltid nån av den fasta personalen som kom in, för vikarierna vill inte jobba på helgerna (vem kan klandra dom?). Så nu kommer vi nog att ses ännu mindre eftersom han kommer jobba varannan helg och ha sina döttrar varannan helg. Men, men Telia och Tele2 blir nog glada av dom ännu högre mobilräkningarna vi kommer ha.

Jag och min polare är bara ett exempel av många, han är en av få män på sin arbetsplats, välfärdssektorn består i majoritet av kvinnor. Dessa kvinnor och män tar hand om de mest utsatta i vårat samhälle. Vad får dom som tack för allt slit? Väldigt dåligt betalt, utslitna kroppar och väldigt lite tid till ett socialt liv.
Det är dags att rusta upp välfärden – mer personal och högre löner!

Erik Åslund,
ordförande Sundsvalls Socialistförening,
januari 2015

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER