RSS

De ukrainska ungkommunisternas ledare berättar om sin våldskjutsning – Antero Eerola

De ukrainska ungkommunisternas ordförande Mihail Kononovitsj berättar för Kansan Uutiset hur Högersektorn i Ukraina grep honom med våld på ett möte och hur han kördes till skogs i bakluckan på en bil. Där hotades han och andra våldsskjutsande (1) med att brännas levande.

Högra sektorns miliser.

De extrema högergrupperna tar lagen i egna händer. En av deras offer är de ukrainska ungkommunisternas ordförande Mihail Kononovitsj. Han berättar om sin skräckinjagande erfarenhet den 25 februari 2014, strax efter maktkuppen i Ukraina.

”Det var på ett möte, när helt plötsligt Högersektormän stormade in, i ungkommunisternas lokal. De var omkring 50 stycken”, minns Kononovitsj när vi sitter i hans arbetsrum utanför Kievs centrum.

”De började med en gång att slå och prygla oss. Jag blödde i ansiktet. Därefter stuvades vi med våld in i bilar och fördes till skogs utanför staden.” Där tog våldsverkarna fram en filmkamera och krävde att ungkommunisterna skulle be det ukrainska folket om ursäkt. ”Jag frågade för vad jag skulle be om ursäkt? Varför? Hade jag varit med och skjutit folk på Maidan?”

Kononovitsj säger att högeraktivisterna hotade att hälla bensin över dem och bränna dem levande. Ytterligare slag utdelades. Till slut fördes de tillbaka till Högersektorns ledare och sen släpptes de.

Efter några dagar fick Kononovitsj ett telefonsamtal från Ukrainas säkerhetstjänst SBU som varnade honom om att lämna hemmet. Annars kunde en ny våldsskjutsning hända.

Ukrainas Högersektorns talesman: ”Vi förvarnade om våldet”.
Den ukrainska ärkenationalistiska Högersektorn tar lätt på de ukrainska ungkommunisternas anklagelse om våld. Högersektorns officiella talesman Artjom Skoropadskij förnekar inte att något sådant kunde ha hänt.

”Javisst sådant har hänt när vi har skingrat kommunisternas och socialisternas demonstrationer” säger Skoropadskij när Kansan Uutiset träffar honom i Kiev.

”Vi har varnat dem en gång, att det tjänar inget till att gå ut. Vi varnade dem en andra gång. Men om de inte lyssnar, då kan dyligt hända. Kommunisterna är öppna fiender till det ukrainska folket. De bör bedömmas efter sina handlingar. Och vi har dömt dem efter deras handlingar. Vi har aldrig hemlighållit vår antikommunism och vi kommer inte heller att göra det i framtiden. Allt slags vänstertänkande, kommunism, socialism, socialdemokrati, är tveklöst till skada för Ukraina.”

Skoropadskij berättar att Högersektorn är ett politiskt parti med en beväpnad gren. Partiets kämpar har aktivt tagit del i krigshandlingarna mot östukrainska separatister. Ledare för de bägge flyglarna – den politiska och den beväpnade – är Dmytro Jarosh.

Kansan Uutiset (Helsingfors) den 21 mars 2015.
Översättning från finska och not Per-Erik Wentus.

Noter:
(1) Våldskjutsning är en direkt aktion som fascistiska organisationer använder sig av. Man griper politiska motståndare och skjutsade dem till öde platser, där de misshandlas.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER