RSS

Första maj 2015 i Västervik och Sundsvall

ons, Maj 20, 2015

Aktiviteter, Norrland, Västervik

Det var en regnig eftermiddag då Västerviks Socialistförening demonstrerade den första maj i år. Men trots dåligt väder dök cirka ett 70-tal upp för att demonstrera ”för arbete och välfärd”. Från fängelsetorget, där man hade avtalat en samlingspunkt inför demonstrationen, tågade man igenom stadskärnan till trumslag och slagord.

Demonstranter på väg upp för Storgatan. Foto: RedPoint

Tåget avslutade sin marsch när man nådde Stadsparken. På plats var musikern och socialisten Mats Molin som var redo att spela, men först efter att folk tagit för sig utav kaffe och lite fika satte han igång. Medans första majdeltagarna, i det nu duggande regnet, tog plats på läktaren framför Stadsparkens scen, presenterades trubaduren utav konferencieren – Sara Rais.

Sara Rais höll i mötet. Foto: Per Malmborg

Efter låten utlyste konferencieren att årets första första majtal skulle hållas. Upp i talarstolen klev Linköpingsstudenten tillika Socialisternas nationella ordförande Axel Gruveus, som talade om framtidsvision och arbetarrörelsen.

”Arbetarrörelsen var den nytänkande och framåtblickande kraften, i horisonten hägrade målet om en ny framtid. Vägen dit tänkte man bygga själva, sten för sten. När det gällde att säkra vardagen, eller nästa generations välfärd gjorde man det efter devisen ”endast det bästa är gott nog”. Det skulle bygga styrka för nästa steg fram.”

Axel Gruvaeus talar om arbetarrörelsen som visionär rörelse. Foto: Per Malmborg

Han fortsatte:”Där vi tillsammans börjar röra oss ser vi nästa steg framåt. Vi växer där vi rör oss, där vi betyder, där vi kan leverera och där vi vågar ingjuta hopp. Socialismen är den rörelse av människor som tillsammans strävar för ett samhälle där mänskligheten inte längre hålls tillbaka av de kapitalismens bojor som läggs på oss som individer och på produktivkrafterna som helhet. Det kan inte vara en idé som söker en rörelse, det är en rörelse med behov av en idé. Det är också så vi ska förhålla oss till vår historia, den skatt av erfarenheter, samhällsbygge, vinst och förlust som tidigare generationer och vi själva samlat på oss. Vår idé ska vara en levande organism som följer vår rörelse. I stort och smått, inte en strypsnara som håller oss tillbaka.”

Applåder ifrån en blöt publik uppstod för att sen skifta till tystnad och inväntande av nästa punkt i programmet. Denna gång var det dags för fyra andra musiker att ta plats på scenen. Sjöng gjorde Jacob Larsson. De övriga bluestonerna i låten ”Falsk matematik” stod Adam Dimpker, Martin Dimpker och Jonathan Hoffsten för.

Västerviks Socialistförening Blues band. Frv: Martin Dimpker, Jacob Larsson, Adam Dimpker och Jonathan Hoffsten. Foto: Per Malmborg

Dagens andra talare var Albin Jansson, elektriker och sekreterare i Västerviks Socialistförening. Han ställde frågan varför det är viktigt att vara politisk i dagens läge.

”Att vara politisk i en tid som är till bredden fylld av mänskligt lidande, i en tid av global svält, klassklyftor, massarbetslöshet, fattigdom och krig är för människan idag en kamp i sig. Trots att samhället producerar mer än vi någonsin har gjort i hela mänsklighetens historia, uppfattar människan sig idag ha mindre tid för det som inte endast tjänar som självbevarelse. Med självbevarelse menar jag inte bara det konkreta, så som arbeta, äta och sova, utan menar också det som gör för individen livet värt att leva.”

Albin Jansson i talarstolen.
Foto: RedPoint.

Som avslutning besvarade talaren sin egen fråga:

 ”Idéer är något vi skapar när våra fötter placeras på ny mark och vi kan se världen ur ett annat perspektiv. Att flytta sina fötter är inget som händer av sig självt. Det är en medveten handling som endast kan utföras om vi själva vill det. Att vara politisk är synonym till att vilja flytta sina fötter. Att vara politisk är att vilja få nya idéer. Att vara politisk är att ha möjligheten att kunna förändra det rådande. För det vi kallar rådande idag, är inte längre hållbart. Vi måste skapa oss någonting bättre, någonting där livet inte mäts i pengar, där alla har ett arbete och arbetet inte mäts i ofri tid. Det finns ingen gräns för vad vi kan uppnå så länge vi är beredda att byta ut gamla idéer mot nya och vara politiska.”

Ännu en gång greppade musikerna Jacob Larsson och Adam Dimpker instrumenten och bjöd alla på en humoristisk men klassisk låt som fick åhörarna att le: ”Fy på dig sosse”.

Dagens tredje och sista talare välkomnades sedan upp i talarstolen för att tala om nedskärningar och välfärd. Det var Jonathan Hoffsten, låssmed samt styrelseledamot i Västerviks Socialistförening som höll låda.

”Vi är gång på gång vittnen till nedskärningspolitikens följder och det är med stor sorg och frustration vi ser paniken och maktlöshetens dunkla hinna i välfärdsarbetarens ögon. Undersköterskan kan inte ge de gamla den meningsfulla vardag de förtjänar, den gravida kvinnan tvingas på grund av platsbrist att föda i förlossningsavdelningens korridor, listan på förskräckliga förhållanden kan göras mycket lång och jag behöver knappast delge fler exempel då de flesta av oss känner någon som har fallit offer för nedskärningar eller så kallade besparingar.”

Jonathan Hoffsten. Foto: Per Malmborg

Hoffsten förklarar även vilka möjligheter vi har:

 ”Sanningen är att vi har bättre förutsättningar nu än någonsin, vi har möjligheten att bygga något större än vad vi någonsin har haft, en välfärd där våra barn får bästa tänkbara skolgång och varje elev får det som den behöver för att utvecklas. En välfärd där våra äldre kan uppleva mening och leva sin sista tid i gemenskap och i bekvämlighet.

Där de sjuka och svaga behandlas jämlikt och på bästa sätt oavsett om de är rika eller fattiga, en fungerande välfärd är inte enbart trygghet och drägliga levnadsförhållanden, den är även ett av stegen mot ett tillstånd där vi har möjligheten att förändra samhället i grunden, den dagen vi återigen har byggt upp en välfärd värdig sitt namn, är en dag då vi kan kräva mycket mer. Kampen för välfärd går hand i hand med visionen om ett helt nytt samhälle”.

Efteråt var det dags för det sista bandet att kliva upp i rampljuset. Inga mindre än Dimpker Brothers (Adam Dimpker och Martin Dimpker) framförde sin egen låt ”Carema” som redan blev en hit under förra årets valkampanj och mottogs med glädje utav åhörarna.

Dimpker Brothers. Foto: Babsan Kide

Med en klarare framtidsvision och möjligtvis en aning klarare väder började dagens firande lida mot sitt slut. Fika hade fikats, korv hade grillats och politik hade pratats. Sist men inte minst så var det var allsång av ”Internationalen” som fick runda av årets våta, men lyckade förstamajfirande!

Sundsvall
Trots löften om regn även i norr strålade solen när det gemensamma vänstertåget samlades för att fira 1 maj i Sundsvall. Precis som föregående år arrangerade och deltog Sundsvalls Socialistförening i det gemensamma 1 maj-tåget med bland annat Vänsterpartiet, Ung vänster och Sundsvalls LS. Årets paroll var Solidaritet ger styrka, och inför firandet hade vi varit ute i bostadsområden runt om i staden och delat ut flygblad, samt affischerat.

Den enade vänsterns tåg i Sundsvall 2015. Foto: Linnea Nyström

Klockan 11:15 var det samling på Sjögatan, banderoller vecklades ut och människor ställde upp bakom frontbanderollen. Demonstrationståget, innehållande cirka 200 deltagare, gick genom centrala staden mot Stora torget, under slagord och musik från ljudanläggningar.

Väl på Stora Torget hade människor samlats för att lyssna till 1 maj-talen. Från Sundsvalls Socialistförening talade Robin Andersen. Han tog upp varför han är socialist, och varför han anser att det är viktigt:

”att vara socialist innebär att tro att en annan värld är möjlig. Det finns ett nästa steg. Det innebär att man ser orättvisor som något att bekämpa 
och inte acceptera.
Det betyder också att man ser en kamp mellan grupper i samhället. Ibland en tydlig kamp, och ibland en mer otydlig. Jag som socialist har valt sida.”

Robin Andersén höll ett rungande tal. Foto: Linnea Nyström

Han tog även upp att det är 125 år sedan Första maj firades första gången, och att kampen går vidare men att ”arbetarrörelsen idag behöver bli aktiv, levande, stridbar!”.

Efter talen och sedvanligt gemensamt sjungande av internationalen begav sig deltagarna till musikcaféet Pipeline där Sundvalls Asylkommité serverade fika. Föreningen höll bokbord, sålde böcker och t-shirts till stöd för kampen i Rojava, samt pratade med intresserade.

Föreläsning inför första maj
Onsdagen den 28 april höll vi i Sundsvalls Socialistförening en föreläsning på temat ”Varför 1 maj”? Robin Andersén och Mattias Grandin från föreningen talade om historien bakom 1 maj-firandet, om den tidiga arbetarrörelsen, och kampen för 8 timmars arbetsdag. Det berättades exempelvis om händelserna vid Haymarket 1886; hur 8 anarkister i en skenrättegång dömdes för mordet på 7 poliser vid en arbetardemonstration. Fyra av anarkisterna avrättades. De var alla aktiva inom arbetarrörelsen i Chicago, och över hela världen protesterade arbetarrörelsen mot domarna.

Andra Internationalen bestämde några år senare att 1 maj skulle bli en kampdag för 8 timmars arbetsdag och för att hedra de mördade fackföreningsmännen. Det första 1 maj-firandet skedde 1890, och Robin gick igenom hur det såg ut när man då högtidlighöll dagen i Sundsvall. Efter föreläsningen följde en diskussion om 1 maj och vilken betydelse dagen har i vårt moderna samhälle.Sammantaget var det en lyckad föreläsning, och föreningen ser fram emot att anordna fler i framtiden.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER