RSS

Det bortglömda Sverige – Mattias Gradin

tis, maj 26, 2015

Krönikor, Norrland, Texter

I SVTs nya dokumentärserie Delat Land reser en reporter runt i dom delar av Sverige som inte syns så mycket i riksmedia. Det är nästan som att vissa delar av landet helt är bortglömda. Folk är arbetslösa, välfärden rustas ned samtidigt som många människor flyttar därifrån och därmed minskar skatteintäkterna. Likadant ser det ut i Uppdrag gransknings program om det lilla samhället Grums i Värmland. Det som visas upp är droger, arbetslöshet och en dyster syn på framtiden.

I bild: Laxå, en av många bruksorter som drabbats hårt av industrinedläggning.
Bilden är från Jan Jörmarks sida.

Här finns samma sociala problem som i många av storstädernas förorter, men skillnaden är att väldigt få skildrar dom. Vill vi verkligen att hela Sverige ska leva eller är det mest bara en sak politikerna säger under valår, men sedan snabbt glömmer när man kommer till Rosenbad?

Landsbygdsupproret den 3 april var ett tecken på att landsbygden i alla fall inte lagt sig platt, folk är fortfarande beredda att kämpa för sin bygd men frågan är vad som bör göras. För ska man tro svenska politiker är det marknaden som man måste lita på. Trots att vi befinner oss i en kroniskt hög arbetslöshet, trots att vi inte ser tecken på att något mirakel kommer att ske som kommer få företagen att vilja anställa fler. Oavsett subventioner, oavsett hur mycket politikerna vill försämra arbetsrätten så händer ingenting. När North Lands gruva i Pajala öppnade hoppades man kanske att marknaden och kapitalet ändå fortfarande kunde skapa jobb i glesbygdskommunerna. Men North Land gick i konkurrens förra året, och krisen i gruvindustrin verkar fortsätta med neddragningar vid jättar som LKAB.

Missförståndet här är detsamma som gäller för övrig arbetsmarknadspolitik i vårt avlånga land, samma missförstånd som gör att Arbetsförnedringen inte förmedlar jobb längre. Det missförståndet är att kapitalismen år 2015 skulle ha samma behov av arbetskraft som förut, när människor gjorde saker som maskiner idag klarar av. Men kapitalet behöver allt färre av oss, oavsett hur många flashiga nya IT-jobb som skapas. För företag anställer inte folk för att dom är snälla, utan för att dom behöver ett jobb utfört. Kan en apparat utan lön göra det jobbet väljer man den apparaten istället.

Som sagt, vad att göra? I det korta perspektivet måste vi skapar fler statliga jobb i våra samhällen, det är inte så att vi har för många människor anställda i offentlig sektor. Vi har en järnväg som desperat behöver rustas upp, detsamma gäller många vägar och broar i framförallt inlandet och glesbygden. Staten kan skapa de här jobben om vi vill det, om vi med påtryckningar och opinion kräver att alla människor måste kunna försörja sig. I det långa loppet behövs en arbetstidsförkortning då ännu fler arbeten kommer automatiseras bort under dom kommande åren. Men i slutändan måste vi fråga oss om det här samhället kan tillgodose alla människors behov eller om vi måste skapa ett annat samhälle, ett där vi inte längre är beroende av lönearbete för att överleva.

Mattias Gradin,
Sundsvalls Socialistförening,
maj 2015

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER