RSS

KLYFTORNA BARA ÖKAR – ANDERS SÖDERGREN

Grattis Sverige! Vi fick 22 nya miljardärer 2016, nu har vi 178 miljardärer som tillsammans äger 2 076 000 000 000 kr. 2 076 miljarder kronor. Sveriges stadsbudget år 2016 var 890 miljarder kronor.Hur mycket är en miljard? Om man har en miljard i madrassen och ger sin fru en tusenlapp i matpengar om dagen. Hur länge räcker pengarna? 30–40 år kanske. Nej, miljarden räcker i hela 2 739 år. Börjar man i morgon är madrassen tom år 4 755.

Trots det är allt vi hör från politiker och svenskt näringsliv : VI HAR INTE RÅD! Vi måste spara, vi måste skära ner på välfärden. Det finns inte utrymme får några löneökningar, detta trots att vi bor i ett av världens rikaste länder och aldrig har varit rikare än vi är nu.

Men det finns alltid utrymme för aktieutdelningar, direktörsbonusar och nya miljardärer. Löntagarnas andel av kakan minskar medan ägarnas del av kakan hela tiden ökar. Alltid ett ramaskri om skatten höjs några kronor för höginkomsttagare, SKATTECHOCK, brukar det heta då.

I Sverige ökar klyftorna mellan hög och lågavlönade varje år. Nyliberalismens egoism och girighet verkar inte vara svaret på att få ett bättre samhälle, skattesänkningar och skattebefrielser för de rikaste verkar inte lösa problemen för en vård och infrastruktur värdigt ett modernt land 2016.

Som exempel har vi istället tagit beslut om 2016, att sänka hastigheten på de mest trafikerade järnvägarna för att de är i så dåligt skick att det är farligt att köra på dem, och vi skickar gravida kvinnor till Finland för att föda sina barn där, 2016 i Sverige har vi inte platser för att föda våra egna barn.

2017 kan vi se fram mot fler nedskärningar, en vård, skola och omsorg som ska kosta så lite som möjligt, istället för en vård, skola och omsorg som motsvarar våra behov. Sverige behöver en vettig skatte- och fördelningspolitik. Då har vi råd! Sverige behöver inte fler miljardärer.


Anders Södergren

Västerviks soocialistförening

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER