RSS

Amaltheamarschen 2011

ons, jun 22, 2011

Aktiviteter, Huvudnyheter

Amaltheamanifestationen anordnas i år för fjärde gången. I år tar manifestationen sig form av ett minneståg genom centrala Malmö, Amaltheamarschen. Amaltheamarschen 2011 kommer gå av stapeln kvällen den 11 juli, 103 år efter dådet ägde rum. Samling sker vid statyn ”Arbetets ära” på Möllevångstorget i Malmö klockan 17:30.

Marschvägen går ifrån Möllevångstorget till Beijerskajen och den plats där Amalthea en gång låg förtöjd 1908. Framme vid Beijerskajen blir det bokbord, enkel mat och dryck, tal och musik. Mer information om programmet finns på hemsidan www.amaltheamarschen.se.

I år arrangeras förutom marschen även en föreläsning och debatt kvällen innan, den 10 juli. Tanken med föreläsningen är att ge deltagarna till marschen eller övriga intresserade av händelsen en historiebakgrund samt även en reflektion kring varför Amaltheadådet fortfarande är aktuellt idag. Efter föreläsningarna blir det paneldebatt med lokala politiker och fackliga ombudsmän.

Roger Johansson, professor i historia vid Malmö Högskola kommer ge deltagarna vid föreläsningen en inblick i själva Amaltheadådet, händelserna som ledde fram till det, samt reaktionerna i efterhand. Roger Johansson har tillsammans med Lars Berggren skrivit boken Bomben som skakade Sverige : om strejkbrytare och ungsocialister i Malmö hamn.
Kristian Lundberg, författare av bland annat boken Yarden, som skildrar situationen för dagens hamnarbetare och bemanningsanställda ger oss via sin berättelse om boken och sina upplevelser som arbetare i hamnen de deltagande en bild av varför Amaltheadådet fortfarande är aktuellt idag.

Socialisternas lokalförening i Malmö är engagerade i realiserandet och planeringen av årets manifestation och låter hälsa att de ser fram emot att se så många socialister som möjligt från hela landet på plats i Malmö under helgen. Transport kommer att arrangeras från ett antal orter ner till Malmö under helgen och sovplatser finns. Ta kontakt med Malmös Socialistförening på malmo@nyttarbetareparti.se alternativt 070-6781883 eller 070-8618811 för mer information. Arrangörsgruppen för manifestationen nås via info@amaltheamarschen.se.

Bakgrund:
Amaltheadådet, dess bakgrund och följder – Mattias Aspegren

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER