RSS

Rikard Altin – Tal Folkkampanjen för gemensam välfärd

tis, okt 15, 2013

Norrland, Tal

Tal hållet den 21/9 2013 i Sundsvall av Rikard Altin, undersköterska inom äldreomsorgen i Sundsvall och aktiv i Sundsvalls Socialistförening.

Goddag mitt namn är Rikard och jag jobbar som undersköterska.
Vi har samlats här idag för att visa vårt stora missnöje mot denna gigantiska avvecklingen av vårt välfärdssamhälle. Denna avveckling har nu pågått ostört genom varje regering som haft makten sedan krisen på 90-talet. Denna nedmontering sker under argument om statsskuld, brist på pengar, ineffektivitet och utbrett fusk.

Allt detta är lögn mina kamrater, Sverige har ingen statsskuld värd namnet om man ser det i relation till våra tillgångar, vi har enorma överskott i den offentliga sektorns finanser, ständigt växande BNP och kraftigt överfinansierat socialförsäkringssystem. 2012 uppgick den offentliga sektorns finansiella överskott till 750 miljarder kronor.
Förstår ni hur mycket det är kamrater?

Allt prat om att vi inte har råd med välfärd åt alla är med detta bara en lögn och avvecklingen och nedmonteringen av vår välfärd måste därför kallas för vad den är, en slakt, en välfärdsslakt.
Vi står här för att ta ställning emot dem som är skyldiga och har nedmonteringen av vår välfärd på sitt samvete, dem som har ägnat sina dagar åt nedskärningar och privatiseringar.

Dom som har skapat en vinstdriven och markandsstyrd välfärd på beskostnad av flertalets olycka. Det är mot dessa människor vi står, mot dem och deras ideologiska korståg mot allt det som en gång i tiden var vårt gemensamma att förärva, som nu är deras att fördärva.
Men framför allt står vi upp för alla dem människor som den cyniska marknaden har trasat sönder.

För alla dem som har fått betala priset för samhällets allt större klassklyftor. För den cancersjuke som blir utförsäkrad, fast döden står på lur. För den hårt arbetande undersköterskan som inte har något annat val, än att välja en sämre lön och arbetsmiljö inom privat sektor, för ett arbete är alltid ändå ett arbete.

För den äldre vars medicin har blivit så dyr att man knappt kan hålla näsan över ytan. Eller som varje dag längtar efter någon som kan sätta sig ner och samtala, om än bara för några minuter. Men man hinner aldrig, även fast man springer tills fötterna nästan blöder. För hela verksamheten måste spara in och effektiviseras.

För alla dem barn som aldrig får tid för stödundervisning för skolorna har färre lärare och klasserna blir bara större. Vi kan inte längre knyta näven i fickan och titta åt ett annat håll. Vi kan inte längre låtsas som att det är en övergående trend.

Detta är ingen nedmontering som har skett utan detta är en skövling som saknar motstycke. Allt för länge har vi reagerat utan att agera! Vi kräver nej till vinster i välfärden! Ett omedelbart stopp på alla nedskärningarna! Men framförallt kräver vi en solidarisk och jämlik välfärd för alla medborgare!

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER