RSS

En hantverkare tillika kommunmedborgares utfrågning av Johannes Regell

mån, jul 14, 2014

Intervjuer, Politik, Texter

En hantverkare tillika kommunmedborgare har uttryckt att det finns frågor ”vanligt folk” vill ha tydliga svar kring inför höstens val. Frågorna rör kommunal välfärd, vad som behöver göras med den och ”hur kalaset skall betalas”. Johannes Regell, fullmäktigeledamot för Socialisterna – Välfärdspartiet sedan 2006 svarar här på de inskickade frågorna. 

Hantverkare tillika kommunmedborgare:
Precis som ni skrivit så säger alla politiker att de vill satsa på välfärd. Berätta kortfattat hur ni vill göra det. Genom fler tjänster? Genom utvärderingar och uppföljning av kvaliteten i kommunens verksamhet? Genom bättre lokaler? Verktyg? Studiematerial? Fortbildning av personal?

Johannes Regell:
Det är bra frågor du har! Alla pratar om välfärd men inte så många specificerar vad de vill. Om man kollar på de krav vi fått från arbetarna inom barn- och äldreomsorgen och sedan byggt våra budgetalternativ kring, handlar det om flera av de saker du nämner.
Viktigast av allt är personalfrågan. Det behövs ordentligt mycket mer folk inom kommunens välfärdsområden. Bara de senaste åren har sammanlagt flera hundra heltidstjänster försvunnit och då vet vi att knappast alla jobbar heltid inom t.ex. äldreomsorgen. Personaltätheten måste kort sagt ökas. Vad gäller förskolan har vi krävt max fyra barn per vuxen och inom äldreomsorgen har vi krävt att grundbemanningen måste höjas så att varje enhet kan täcka kortare frånvaro på egen hand.

Men vi har inte stannat där. Även mer resurser till studiematerial, fortbildning och lokaler är krav vi lyft. Men personalfrågan är helt klart den viktigaste. Utan personal kan du ha hur fina grejer och lokaler som helst utan att det gör någon nytta.

Hantverkare tillika kommunmedborgare:
Hur ska det finansieras? Plånbokens storlek är ju densamma även för er. Men ni vill använda den på ett annat sätt än Moderaterna och Socialdemokraterna. Hur?

Johannes Regell:
Ja det har du rätt i ”plånbokens storlek är densamma för oss”. Men här har vi sedan dag ett i fullmäktige hävdat att det är viktigt att ha perspektiv på det land vi lever i. Sverige är inget fattigt u-land och det är en medveten strategi från riksdag och regering att svälta ut kommunernas välfärd genom krav på överskott samtidigt som man minskat resurserna och ökat ansvaren. Vi menar alltså att vi alla medborgare som vill ha en välfärd värd namnet måste inse att det handlar om att ”ta fighten” så att säga. Om vi accepterar dessa villkor – mindre resurser, överskottsmål och större ansvarsområden – kan vi aldrig försvara vad vi har. För det är just det vi menar att det handlar om, att försvara vad vi har.
Sverige är som sagt inte heller ett u-land. Vår offentliga sektor har enorma finansiella överskott (900 miljarder 2013). Det är enligt oss ren galenskap att regeringen skall sitta på överskotten samtidigt som barn, gamla, unga och funktionshindrade far illa ute i kommunerna. Steg ett är att säga; ”nej nu jävlar räcker det, inte en krona till”. Steg två är att säga; ”nu får ni fan lätta på plånboken” – till de som faktiskt sitter på den.

Hantverkare tillika kommunmedborgare:
Vad inom kommunen får mindre anslag för att ge mer till skola vård eller ska man göra plånboken fetare? Hur?

Johannes Regell:
Ja som jag nyss skrev handlar det inte i första hand om att välja bort det ena för det andra (som Folkpartiet gjort genom att ställa skolan mot äldreomsorgen eller skolan på landsbygden mot skolan i stan). I första hand handlar det om att Västerviks kommun, och alla andra kommuner också för den delen, måste börja ställa krav på mer resurser. Detta är det avgörande. Men visst finns det massa korkade projekt som Hjalmarsson och Kronståhl öst in pengar i som man också kan ifrågasätta. Holiday Club, muddring av farleden, Gotlandsbåten och Sjöstaden för att nämna några. Men detta är som sagt inte det avgörande, det är viktigt att komma ihåg det.

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER