RSS

VALFLYGBLAD 3: HAR VI INTE RÅD MED ARBETE OCH VÄLFÄRD?

tor, aug 7, 2014

Politik

Om man lyssnar till politiker – sossar, moderater eller sverigedemokrater spelar mindre roll – kan man lätt tro att Sverige bara blir fattigare. Allt från barnomsorg, skola, äldreomsorg till pensioner, a-kassa, infrastruktur och bostäder verkar alltid vara för dyrt. Men hur är det egentligen med detta – har vi inte råd med god välfärd och arbete till folk?

Diagrammet visar hur rikedomarna i Sverige vuxit (mätt i BNP per invånare) – trots arbetslöshet och sk. “massinvandring”.

Herrarna Hjalmarsson (m) och Kronståhl (s) har tillsammans skurit bort enorma summor från kommunens välfärdsområden. Bara inom skolan, barn-, äldre- och handikappomsorgen har man skurit bort 100 miljoner kronor de senaste åren. Detta har förutom försämrad välfärd också lett till ökad arbetslöshet (420 heltidstjänster har skurits bort sedan 2009) och sämre arbetsmiljö för välfärdsarbetarna. Nedskärningspolitikerna har framställt sina nedskärningar som oundvikliga och har kallat det för att “ta ansvar”.

Vad nedskärningspolitikerna inte vill låtsas om är att Sverige aldrig varit rikare. Vi har aldrig haft en så effektiv produktion och så goda förutsättningar för ett mer avancerat välfärdssamhälle. 2013 uppgick det offentligas (stat, landsting, kommun) tillgångar till 911 miljarder kronor mer än skulderna – detta är så mycket pengar att det är svårt att greppa!

En sak är dock lätt att begripa; att det är en lögn att vi inte skulle ha råd med arbete och välfärd åt alla. Skall vi som medborgare få ta del av den rikedom vi har all rätt till är det hög tid att börja ställa krav. Steg ett är att säga nej till nedskärningar av välfärden!

Faktiskt är det ganska enkelt; om man inte gillar nedskärningar och arbetslöshet måste man säga ifrån. Det går inte att rösta på de som skär ner. Det bästa sättet att säga ifrån är att rösta med det enda partiet i Västervik som försvarar välfärden! Sedan 2006 har vi representerat motståndet mot nedskärningarna och arbetslösheten genom att inte låta en enda nedskärning passera obemärkt.

FÖR ARBETE

OCH VÄLFÄRD
– INGA FLER NEDSKÄRNINGAR!

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER