RSS

Lyckad demonstration till stöd för kampen i Rojava!

lör, okt 18, 2014

Aktiviteter, Västervik

Lördagen den 18 oktober hölls ett torgmöte och en demonstration till stöd Rojavas kamp mot den Islamiska staten. Mötet och demonstrationen organiserades av Socialisterna tillsammans med Västerviks Unga kurder. Närmare 200 personer deltog och på torgmötet bjöds på tal, musik, dans och fika.

Demonstrationståget på väg genom Västervik. Foto: nyttarbetarparti.se

Mötet leddes av Kurt Lezgin och Mizgin Bingöl som båda talade om kurdernas kamp och det lidande Islamiska statens framfart inneburit. De berättade om hur kvinnor sålts som sexslavar på basaren i Mosul efter att tillfångatagits av islamisterna. De beskrev också de kurdiska styrkornas hjältemod i kampen mot en bättre beväpnad fiende. De båda talade på både kurdiska och svenska.

Kurt Lezgin från Västerviks unga kurder och Socialisterna. Foto: nyttarbetarparti.se

Mizgin Bingöl från TV-kanalen Nevroz. Foto: nyttarbetarparti.se

Demonstrationen inleddes med en tyst minut för alla som dött i kampen mot islamisterna och gick sedan ett varv runt centrala Västervik. Slagord ekade på kurdiska och svenska mot Turkiet, ISIS och till stöd för de stridande i YPG (folkets försvarsenheter) och Kobane.

Demonstrationståget ställer upp för avmarsch. Foto: nyttarbetarparti.se

Första talaren var Johannes Regell från Socialisterna. Regell beskrev situationen som ”den stora mänskliga tragedin i Mellanösterns mörkaste tid” och gick igenom alla reaktionära krafter som verkade i region från de korrupta lokala regimerna till de traditionella imperialistmakterna och islamisterna.

Johannes Regell i talarstolen. Foto: nyttarbretarparti.se

Regell förklarade vidare Socialisternas syn på kampen och varför man bör stödja kurderna.

Ju mörkare natt, desto starkare lyser stjärnorna. Mitt i allt elände, i all sekterism och i allt hat finns också få men viktiga exempel på något annat. Vi socialister står bakom Folkets försvarsstyrkor i Kurdistan. Inte bara för att de slåss mot ISIS, för det gör som sagt en lång rad mörka krafter också. Vi socialister står bakom kurderna pågrund av vad de slåss för. Folket i Rojava var snabba att skapa ett annorlunda samhälle så snart de fick luft att andas efter regimen i Damaskus tillbakadragande. Grunden för ett demokratiskt och sekulärt samhälle har redan byggts av folket själv. Detta förklarar också varför ISIS blodtörstiga horder mött så starkt motstånd från kurderna, tillskillnad från vad de mött i tex. Mosul där den ruttna och sekteriska regimen i Bagdads styrkor flydde hals över huvud. Denna frihet kämpar de nu med stort mod för att försvara. De vet att om ISIS segrar väntar ingen annat än folkmord, förslavande och att pressas tillbaka till medeltiden.

Talade gjorde också Lena Segerberg från Socialdemokraterna, Marianne Gustafsson från Vänsterpartiet, Jon Sjölander från Moderaterna och Isa Butun som arbetar som läkare. Efter talen spelade Jonathan Hoffsten den antifascistiska låten Valet av Mikael Wiehe. Det bjöds också på kurdiska gerillamusik och dans.

Johannes Regells tal i sin helhet:
Vad händer i Mellanöstern?

VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER