RSS

Till minne av Hannes Schönfeldt – Kalle Wadin Wesslén

lör, apr 30, 2016

Norrland, Texter

Vår vån och kamrat Hannes Schönfeldt gick nyligen bort alltför tidigt. Från föreningens sida vill vi hedra honom med denna minnesskrift författad av Kalle Wadin Wesslén som var nära vän med Hannes under ett antal år.

Hannes Schönfeldt föddes i Katrineholm 1986. Han tillbringade sina gymnasieår i Sundsvall, där han gick omvårdnadsprogrammet på Västermalm. Jag lärde känna honom 2006 och under de kommande åren umgicks vi frekvent. Under denna tid arbetade han på äldreboendet Lindgården vid Sundsvalls sjukhus. 2006 var han med och återuppstartade Syndikalistiska Ungdomsförbundet (SUF) i Sundsvall och kom att bli en av våra verkliga kärnmedlemmar under första åren.

Sommaren 2007 var vi även ett antal jämnåriga som tillsammans drog igång ett korpfotbollslag, Stella Rossa FC. Vi brukade vid Höglundaskolan och Hannes deltog ofta. Jag minns speciellt ett tillfälle när ett antal grabbar i 5-6 års ålder ville vara med och spela. Det var en och annan i laget som inte tog någon hänsyn till deras ålder, utan körde på för fullt. Hannes var den som efteråt tröstade dessa smågrabbar efter den omilda behandlingen från vissa spelare. Då syntes att han hade mycket god hand med barn och han hade garanterat blivit en utmärkt förälder. Nu blev det aldrig så.

Det är i första hand som en politiskt engagerad människa jag minns Hannes, därför att detta var vårt stora gemensamma intresse. Första maj 2008 var det han som höll tal för organisationens räkning. Vid denna tid kände dock Hannes att han behövde ett miljöombyte och flyttade sommaren 2008 till Östersund, och sedan till Stockholm där han bodde ett par år. Jag vill minnas att han under denna tid arbetade som personlig assistent.

Så småningom kom han tillbaka till Sundsvallsområdet. Under åren han var borta hade vi hunnit upplösa SUF Sundsvall, men några av veteranerna därifrån grundade istället Sundsvalls Socialistförening. En tid efter hemkomsten blev Hannes medlem även där. Jag minns särskilt att han var med på vår resa till Lunde i maj 2011 för att hedra 80-årsminnet av Ådalshändelserna. Nu är det snart dags för 85-årsminnet och det kommer kännas konstigt att resa utan Hannes denna gång.

Han levde inget långt liv. Han blev inte ens 30 år gammal, men det avtryck han har gjort, och det tomrum han lämnar efter sig, är stort. Vi saknar honom mycket och sörjer att han inte får åldras tillsammans med oss andra.

Kalle Wadin Wesslén,
för Sundsvalls Socialistförening
April 2016


VIDEO: Första maj 2016


SOCIALISTERNAS VALSIDA


SOCIALISTERNA PÅ YOUTUBE


PODCASTEN MUMLET


LÖPANDE BILDNINGSARBETE


UNGDOMSKAMPANJ I VÄSTERVIK


KAMRATER